14 Ekim 2008

'Çok Zayıf' Milli Takımlar

Özellikle 2010 Dünya Kupası Elemeleri'nde; Malta, Lüksemburg, Liechenstein, Faroe Adaları gibi geçmiş yıllarda 'averaj takımı' olarak anılan ülkelerde gözle görülür bir değişim var. Geçmiş eleme gruplarında çok ender rastladığımız sürprizlere, bu elemelerde sıkça rastlamaya başladık. Tabi ki bu skorların bir tesadüf olma ihtimali de var, fakat üst üste gelen bir çok sonuç, bu yükselişin tesadüften daha fazlası olduğuna işaret. İşte bunlardan birkaçı:
Son maç gününde, Faroe Adaları, Avusturya ile 1-1 berabere kalarak 2006 Dünya Kupası Elemeleri'nden beri ilk kez puanla tanıştı. Bir başka zayıf ekip Lüksemburg ise, deplasmanda İsviçre'yi 2-1 mağlup etti. Böylece Lüksemburg, son 5 senede ikinci resmi galibiyetini almış oldu. Ayrıca, yarın oynanacak Malta-Macaristan maçına Avrupa'daki bahis şirketlerinin 1.40 gibi yüksek bir oran vermesi, artık bu takımlarla oynanan maçların kolay geçmediğinin önemli bir kanıtı. Geçen senelerde gelen geçenden 6 gol yiyen San Marino bile oynadığı 2 maçta 5 gol yedi. Bu istatistik, bir maçta 13 (yazıyla on üç) gol yemeyi başarmış bir takım için muhteşem bir başarı. Hatırlatmak gerekirse, San Marino 2008 Avrupa Kupası Elemeleri'nin ilk 3 maçında 25 gol yemişti.

Futbolun küreselleşmesi, saymakla bitmeyen kötü etkilerine rağmen, bütün ülkeleri futbolla tanıştırdı. Milli Takımlar bazında büyük takım ile küçük takım arasındaki fark bu sebeple gittikçi azalıyor gibi görünüyor. Bu değişim, uzun süredir bu elemelerden çıkartılmasını istediğim 'çok zayıf' takımların grupları daha çok etkilemesine neden oluyor.
Aralarında 2 lig fark olan takımların yaptığı maçlarda alt lig takımının kazanması, kupalarda amatör takımların ruhlarını ortaya koyarak milyon dolarlık yıldızlara karşı çeyrek finale kadar gelmesi... Bunun gibi sürprizler futbolseverleri heyecanlandırır, futbolu daha zevkli hale getirir. Bu sürprizleri milli maçlarda çok daha sık yaşamaya başlayacakmışız gibi görünüyor.

Hiç yorum yok: