15 Ekim 2008

Kemikkıran Joe

dışarıdan izlemesi en zevkli hikayelerden birisi onun hayatı. o "kemikkıran joe" ya da "balta" lakaplarıyla da anılan, top geçer adam geçmez ekolünün en başarılı temsilcilerinden biri olan vinnie jones.

5 ocak 1965 watford/ingiltere doğumlu Vincent Peter Jones'un günümüzdeki popülaritesi futbol kariyeriyle ters düşmese de gördüğü sevginin tamamen tersine olduğunu söylemek yanlış olmaz. futbol kariyerine 1984 yılında ingiltere'nin wealdstone fc takımında başlayan vinnie, 2 yıl sonra isveç'in holmsund takımına transfer olur fakat idealleri yüksek olan kemikkıran burada uzun süre kalmayacaktır. aynı yıl holmsund'un ligi kazanmasına yardımcı olduktan sonra dikkatini çektiği wimbledon fc kulübü kendinisi 10.000 sterline transfer edecekti. kendisini futbol dünyasına tanıtacak olan takımıyla ilk maçını nottingham forest'a karşı oynadı, çıktığı ikinci maçında ise manchester united'a gol atarak kalabalıkların dikkatini çekti, 1988/1989 sezonunda karşı takım oyuncularını daha sakin oynamaya ikna eden oyun stiliyle kariyerinin en büyük başarısı olan dönemin yenilmez armadası liverpool'u 1-0 yenerek FA Cup sevinci yaşadı, 3 sezonda 77 maçta 9 attı. fakat oyun stiliyle takımının "the crazy gang" (çılgın çete) lakabını almasına yardım eden vinnie'nin ününü ülke dışına taşırmasının en büyük sebebi takımındaki 2. senesinde, bir newcastle united maçında paul "gazza" gascoigne'in kasıklarına hunharca(!) sarılmasıdır. o an'ın fotoğrafı için "yağlıboya olarak reprödüksiyon ettirip salonuma astırdım" demesi vinnie'nin bu hareketleri isteyerek gerçekleştirdiğinin kanıtıdır. yine kendisine sorulan bir soru üzerine yaptığı kural dışı hareketleri oyun içinde kendisine ve takım arkadaşlarına yapılan sertliklere kişisel olarak ceza kesmesi olarak tanımlaması onun bu durumu ne kadar benimsediğinin göstergesidir.

FA Cup başarısı yaşadığı sezon, kendisine "kemikkıran joe" lakabını kazandıran hareketi ile tottenham'lı oyuncu gary stevens'ın ayağını kırarak müzmin sakat olmasına, dahası, bir daha toparlanamayarak 1992'de 30 yaşında futbolu bırakmasına yol açmıştır. daha sonraları yazacağı "nasıl ayak kırılır" kitabı ise sadece gary stevens'ın değil, bütün futbol camiasının tepkisini çekecekti.

fakat daha da ilginci 1990'da transfer olduğu leeds united'da menajer howard wilkinson'ın da yardımıyla sezon boyunca sadece 3 sarı kart görerek takımını bir üst lige taşımasıydı. hatta futbolu bıraktıktan sonra leeds united'ın sahibi olduğu yorkshire radio'da futbola tekrar dönebileceği açıklamasını yaparken "şüphesiz bir gün döneceğim, leeds taraftarlarına çok şey borçluyum ve leeds kalbimdeki kulüp" diyecekti.

vinnie, kariyeri için "yüz karası" olan bu sakin sezondan sonra bir sezonluk bir sheffield united macerası yaşar ve oradan 1991-1992 sezonunda chelsea fc'ye geçer fakat chelsea de onu bağrına basacak bir kulüp değildir. aslına bakılırsa neredeyse hiçbir kulüp onu tamamen bağrına basmamıştı, bu yüzden kendisine en alışkın takıma, "çılgınlar çetesi"ne geri döndüğünde chelsea'deki ikinci sezonu başlayalı 7 hafta olmuştu. transferi "geri dönmek güzel" diyerek karşıladığı kulübünde 1997-1998 sezonuna kadar deliliklerine devam etti. bu deliliklerin en büyüğü, futbol dünyasına takdim ettiği "soccer's hard men" videosuydu. sinema dünyasına giriş yaptığı bu video kendisinin ve kendisi gibi "sert futbolcu"ların görüntülerini içeriyordu. ingiltere futbol federasyonunun "futbolun adını kötüye çıkardığı" gerekçesiyle kınadığı bu video ona £20,000 para cezası, 6 ay lig-3 sene FA Cup uzaklaştırması getirdi. dönemin wimbledon başkanı sam hammam'ın "sivrisinek beyinli" lafını ise pek umursamamıştı vinnie. fakat tek sözlü tepki başkandan gelmemişti. dönemin ünlü futbolcularından david ginola " jones futbolcu olarak kabul edilmeyi hak etmiyor. tekme yemek işimizin bir parçası fakat asıl skandal şu ki jones gibi birisi yavaş yavaş yıldız oluyor, videolar hazırlıyor ve çocuklara örnek oluyor" demişti.

vinnie'nin başarılarından bir diğeri ise 8 kez formasını giydiği galler milli takımında hollanda'ya karşı "kaptanlık" yapmasıydı. eski bir futbolcu olan Jimmy Greaves dalgasını şu şekilde geçiyordu :

"hey, taşlayın beni..bu oyunda kokaini, rüşveti, arsenal'in kendi sahasındaki maçta iki gol atmasını gördüm. tam da artık futbolda görebileceğiniz şaşırtıcı birşey kalmadı diye düşünmeye başladığım zaman vinnie milli oldu!"

1997-1998 sezonunun yarısında menajer-futbolcu olarak geldiği QPR kulübüyle de iki sezonda futbolcu olarak 9 maça çıktı fakat sinemada ün yapması onu meslek değişikliğine itecekti...32 yaşında futbolu bıraktığında 3 saniye ile kırılması imkansız bir "en çabuk kart görme rekoru" sahibiydi.

oraya buraya saldıran bir antrenör olarak görmememizin sebebidir ilk filmi Lock Stock And Two Smoking Barrels (ateşten kalbe, akıldan dumana). ilk performansından sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecekti. snatch, gone in sixty seconds, swordfish, mean machine, eurotrip, X-Men: The Last Stand gibi büyük yapımlı filmlerde ustaca rol kesti, snatch'de brad pitt'e sokak ağzı dersi verecek kadar ustaca hem de.

geçen sene bir yardım maçında yeni dostu jason statham'la boy gösterirken amerikan LA Galaxy takımından teklif alacak kadar formda hala. fakat yediği bir tekme sonrası kenny dalglish'in yakasını tutup "bunu bir daha yaparsan kulağını koparır, lağıma tükürürüm" diyen bir adam günümüz futbolunda neler yapar, orası muamma.


yeşil çimler onun kadar sertini görmedi. umarız görmez de...

Hiç yorum yok: