5 Şubat 2009

Anadolu Ne Yaptın?

Bir süredir aklımda olan bir şeydi. Bugün elime aldım; kağıdı, kalemi. Bu sezon dahil olmamak üzere son 3 sezonda Anadolu Kulüpleri'nin sadece 3 büyüklerle oynadığı maçları inceleyip, bu maçlardan aldıkları puanlardan bir sıralama yaptım. Yalnızca 3 sezonu da Süper Lig'de geçirenler göze alınarak yapılmış bir sıralamadır yani her takımın oynadığı maç sayısı 3*6'dan 18'dir.

1. Trabzonspor (18): - Böyle bir sıralamada en üstte olacağı belli gibiydi zaten. 4. büyük oluşunun kesinliği bir kez daha kanıtlanmıştır burada. Gerçi buna ihtiyaçları yok ama olsun. 2 sezon önce 18 puanın 10'unu almış olmaları da uzun zamandır görülmemiş bir olay.

2. Kayserispor (17): Özellikle evinde büyüklere çıkardığı sorunlarla bildiğimiz bir takım Kayseri. Genel oyun düşüncelerinin savunma ağırlıklı olduğunu düşünürsek, büyüklerden puan
almanın yolunun sağlam bir takım savunmasından geçtiğini görebiliriz.

3. Çaykur Rizespor (15): Geçen sezon ligden düşen Rize'yi bu kadar üst sıralarda görmek şaşırtıcı. Düştükleri sezondaki kötü performansları olmasa belki 1.sırada görebilecektik onları. Büyüklerden puan alış tarzları biraz farklı diğerlerinden. Kötü oldukları dönemlerde bile oyuncularının kendini gösterme çabaları etken bunda. Küme düşerken bile Kadıköy ve İnönü'de yenilmemek bunu gösteriyor bize.

4. Sivasspor (13): Sezon bitimi bir güncelleme yaparsam bu listede, 1. olarak görebiliriz Sivas'ı. Gelmiş geçmiş en itici Anadolu takımı olma yolunda hızla ilerleyen Sivas, bu puanları biraz iklim biraz da büyüklere ters gelen sert futbolları sayesinde toplamıştı. Neredeyse her maçta dakikalar 60'ı gösterince yaptığı Balili hamlesiyle hoca Bülent Uygun faktörünü de unutmamak lazım tabii.

5. G.Antep&Ankaraspor (12) : Antep Fenerbahçe maçları dışında içerde dışarda zorlar büyükleri. Senelerdir Fenerbahçe'yle aralarındaki bağdan da bu sezon kurtuldular İbrahim Kızıl sayesinde. Ankaraspor'da savunma futbolunu başarıyla uygulayan bir ekip olduğundan -bu sene değişti bu biraz- az gollü maçlar sonucu büyüklerden puan toplamasını bilen bir ekip.

6. Manisaspor (10): Rize gibi geçen sezon küme düşmesine rağmen orta sıralarda kendini bulduğu yer gayet iyi. Aklımızda kalan en büyük zaferleri 5-3'le Fenerbahçe'ye karşı aldıkları. Ersun Yanal gibi büyüklerle yaptığı maçlarda ekstra motive olan bir hocaya da sahip olduklarından, şaşırtıcı olmayan bir sonuç.

7. Konyaspor (8): Geçen sezon 3 büyüklerden de 1 puan bile alamamış olduklarını düşünürsek iki sezonluk 8 puan fazla bile Konya'ya. Büyükleri zorladıklarını hatırladığımız maç sayısı yok denecek kadar az. Galatasaray'dan gollü maçlar sonucu alınan 1 puanlar önemli bir yer tutuyor toplam puanları arasında.

8. Denizli (7): Onlar da Konya gibi geçen sezonu boş geçenlerden. 3 sezon önce Fenerbahçe'den son maçta aldıkları puan, efsaneler arasındaki yerini aldı. +16 dakikalık uzatmada 1 gol bulsa şampiyon olacak bir takıma karşı gösterdikleri dayanıklılığı diğer maçlarda pek göremedik. Sahanız bu kadar güzel olunca işiniz de zor oluyor tabii.

9. Gençlerbirliği (4): Alınan 4 puanın hepsi 3 sezon öncesinden. 2 sene boyunca 1 puan dahi alamamak gerçekten acı. Bu işi daha eskilere götürsek çok zorladıklarını görürüz büyükleri ama işte son senelerdeki dirençsiz ve kalitesiz kadro yapısı bu hale getirdi onları. Bu sezon da 3 maçta puanları yok. 3 hafta sonra evlerinde Fenerbahçe maçı var. Yakalayabilecekleri en kötü Fener bu olur. Oradan puan çıkartması sürpriz olmaz Gençlerbirliği'nin.

10. Ankaragücü (2): Açık söyleyeyim bu listede son sırayı Gençlerbirliği'nin alacağını düşünüyordum, hesaplama işine girmeden önce. Medyada da çok geçer; Gençlerbirliği şu kadar maçtır büyüklerden puan alamıyor diye. Ankaragücü puan almış da ne olmuş. 3 sezonda sadece iki beraberlik. Ali Sami Yen'den alınan 1 puanın bile anlamı yok tablo böyle olunca. Alınan en son galibiyet 15.05.2005 de Fenerbahçe'ye karşı. Maçtaki tek golde penaltıdan. Penaltıyla da olsa 4 sene geçmeden üstünden bir galibiyet daha alsalar...

Hiç yorum yok: