12 Kasım 2008

Wigan Athletic

76 yıllık mazisiyle Premier Lig'in en genç kulübü konumunda Wigan. Premier Lig'deki 4. sezonlarını yaşıyorlar. Ligdeki ilk deneyimlerinde 10. olup, ardından düşmekten son anda kurtularak 17. ve geçen sene de 14. olarak tamamlayan Wigan'da bu sene hedef ilk 10. Sezona Amr Zaki bombasıyla başlamalarına rağmen aldıkları istikrarsız sonuçlarla küme düşme hattının hemen üstünde 17. sırada buldular kendilerini. Daha yukarılarda bitirecek kapasitede olduklarından eminim.

Kalede Chris Kirkland gibi fizik olarak kaleciliğe pek yakıştıramadığım, ama yedeklikle geçen Liverpool kariyeri sonrasında as kalecisi olmasıyla kendini geliştiren ve bir kaleci için daha başlangıç yaşında olan bir eldiven. Arkasında 36'lık Michael Pollitt ile Türk pasaportu taşıyan Richard Kingson (Faruk Gürsoy) var.
Kadronun geniş olmaması en büyük sıkıntılardan. Özellikle defansif anlamda yanlızca 6 oyuncuya sahip olmaları bunun bir göstergesi. Sağ bekte yılların eskitemediği hala 32'sinde olan Ajax ve Chelsea gibi iki referansı bulunan kaptan Mario Melchiot var. Sol bekte daha önce blogdaki bir yazımda dikkat çektiğim takımdaki 2 Honduraslı'dan biri Maynor Figueroa ve sakatlıklarla boğuşan Erik Edman var. Çok alternatifli olmasada defansın kanatları sağlam. Peki 2 stoperle bu sezon nasıl bitecek? İngiltere doğumlu Barbadoslu Emmerson Boyce ve takımdaki en beğenmediğim isimlerden olan ve Newcastle'ın defansif manada yıllardır yaşadığı sorunlarda başrolde olduğunu düşündüğüm Titus Bramble ikilisi çift stoper olarak oynuyorlar. Ön liberoluğunun yanında stoper olarak da görev alabilen Avusturyalı dev Paul Scharner da bu ikilinin yedeği konumunda.

Ortasahanın ortasındaki ikili istikrarlı. Honduraslılar'ın yeteneklisi Wilson Palacios ve Teesside'ın asi çocuğu Lee Catermole. 22 yaş ortalamalı bu ikilinin, özellikle de Palacios'un geleceği parlak. Manchester United'ın da transfer listesinde bulunan 23 yaşındaki Ekvadorlu Luis Antonio Valencia takımın en etkili isimlerinden. Sağ tarafı kaptanıyla birlikte çok iyi kullanan Valencia'nın Wigan kariyeri kısa zamanda noktalanacağa benziyor. Sol tarafta durum biraz karışık. 2. kaptan Kevin Kilbane biraz daha arka planda. Takımın en yeteneklisi Gallerli Jason Koumas ve Fildişi doğumlu Fransız Olivier Kapo sakatlıkların da etkisiyle dönüşümlü oynuyor gibiler. Jason Koumas'ı kanatta oynatmak onu harcamak oluyor esasında. Oyun görüşü çok yüksek ama çift forvetten vazgeçmeyen Steve Bruce çift forvet artı 10 numara oynatamayacağı için sol açık onun için en iyi yer olarak gözüküyor. Olivier Kapo ise biraz maç seçiyor ama bu, takımın önemli dişlilerinden biri olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Komple ortasaha tanımına uygun Michael Brown ve 'Hızlı Hollandalı' Daniel De Ridder takımın ortasahadaki alternatifleri olarak göze çarpıyor.

Stilini hiç bir zaman beğenmediğim 30'luk İngiliz Emile Heskey ve belki de adada yılın en beklenmedik transferi diyebileceğimiz Mısırlı Amr Zaki çift forvet olarak sahaya çıkıyorlar ve Henri Camara neredeyse her maç son 10 dakikasında oyuna giriyor. Tek başına post olabilecek adam Amr Zaki takımı sırtlayan isim konumunda. Ligde atılan 13 golün 8'inin altında imzası bulunan Mısırlı, Steve Bruce'u da kurtaran isim konumda.

Takımın en dikkat etmesi gereken nokta ise belli. Zaki'nin dışında gol atan sadece iki isim var. Valencia ve Heskey... 11 oyuncunuzdan yalnızca 3'ünün skora katkı yapmasıyla bir yerlere gelmek zor. Ortasahadan sürpriz golcüler çıkmalı hatta duran toplarda defans elemanları da skor yapmalı.

2001'de başında 8 maça çıktığı Wigan'la 2007'de tekrar buluşan Steve Bruce bu sefer 40 maçı buldu. Daha 48 yaşında ve hedefi bir büyüğü, özellikle de Manchester'ı çalıştırmak. Bunun için aşması gereken yolları Wigan'la aşabilir. İlk hedef geçen sezon toplanılan 40 puanı geçmek... Hocaya da futbolculara da inancım tam. Sakatlıkları minimum düzeyde tutabilirlerse hedefe yakınlar.

Hiç yorum yok: