12 Kasım 2008

Andy Cole Bıraktı

Çoğu futbolseverin 1995-2001 yılları arasında giydiği Manchester United formasıyla hatırlayacağı Andrew Alexander Cole, birkaç gün önce yaptığı açıklamayla aktif futbol yaşantısına nokta koyduğunu açıkladı. Futbolu bırakmadan önceki son durağı olan Nottingham Forest'ta yedek kalması üzerine, kulüp yönetimi ile yaptığı görüşmeden sonra kontratını fesh eden Cole, yaptığı açıklamada: "Hayalimdeki son bu değildi." itirafında bulundu. Fakat kariyerindeki hiçbir adımdan pişman olmadığını, çocukluk hayallerine kavuştuğunu da ekliyor. Hayallerini gerçekleştirdiği süre zarfında 12 farklı takımda oynayan Cole'un kariyerine bir göz atalım...

1992/1993 sezonunda Bristol City'de oynadığı 40 maçta 21 gol attıktan sonra, Premiership kulüplerinin dikkatini çeken Andy Cole, 1.75 milyon pound'a Newcastle United'a transfer oldu. 93-95 yılları arasında Newcastle United'da forma giydi. Bu süre içinde 84 maçta attığı 64 gol ile, yakalaması zor bir yüzdeye imza attı. Ocak 95'te, ani bir kararla 7 milyon pound'a Manchester United'a transfer olması, ona İngiltere'nin en pahalı oyuncusu sıfatını kazandırıyordu. Her ne kadar bu sıfatı 5 ay sonra Bergkamp'a kaptırsa da, bu miktar Alex Ferguson'un ona olan güvenininin en büyük kanıtlarından biri.
Kariyerinin altın yıllarını bu forma altında yaşayan Cole, oynadığı 195 maçta 93 gol atması bir yana, Ipswich'le yapılan ve 9-0 tamamlanan maçta 5 gol birden atarak rekorları alt üst etti. Bu gollerin çoğunda Trinidad&Tobagolu Dwight Yorke ile kurduğu ortaklığın büyük payı vardı. Öyle ki, Dwight Yorke hakkında şöyle bir demeç vermişti: "Size zıt karakterde birisiyle birlikte oynuyorsanız bunun her zaman işe yarama ihtimali vardır. Ben sahanın en ilerisinde oynamaktan hoşlanıyorum. Dwight ise forvet arkasına çekilmekten hoşlanıyor. O benim ne istediğimi biliyor, ben de onun ne istediğini biliyorum."

Manchester United ile Federasyon Kupası, Şampiyonlar Ligi ve Premier Lig'i kazandı. Tüm bu başarılardan sonra, 2000-2001 sezonundan sonra Cole ile United'ın yolları ayrıldı. Kariyerinde Blackburn ile yeni bir sayfa açmıştı.
Blackburn'de oynadığı 3 sezonda 83 maçta 27 gol atan Cole'un kariyerinde, bu noktadan sonra keskin bir düşüş başladı. Blackburn'den sonra sırasıyla Fulham, Manchester City, Portsmouth ve Birmingham'da oynayan Cole, Fulham'da attığı 12 gol dışında etkili bir performans sergileyemedi.

2007/2008 sezonunda, eski takım arkadaşı Roy Keane'in ona bir şans vermesi üzerine Sunderland'a transfer olan Cole, Premier Lig'in temposunu artık kaldıramadığını bir kez daha gösterdi. Sadece 7 maçta forma giyen Sunderland, Cole'un Premier Lig'deki son durağı olacaktı.
Kiralık olarak Burnley'de geçirdiği dönemde attığı 6 gol, kariyerinin son golleri olacak, kariyerinin son durağı olan Nottingham Forest'ta 10 maçta gol atamayarak, parlak kariyerini ona yakışmayan bir son ile tamamlayacaktı.

Kariyeri boyunca 15 kere giydiği İngiltere Milli Takım formasıyla da fazla etkili olamayan Cole, bu 15 maçta sadece Arnavutluk'a karşı 1 gol atabilmişti.
Milli takımdaki bu kötü performansa zıt olarak, Premier Lig'de attığı 187 golle, Alan Shearer'ın ardından Premier Lig'in en çok gol atan ikinci oyuncusu olacaktı.

Tüm bu başarılarından sonra, kariyerine yeşil sahalarda mı devam edecek, yoksa bambaşka iş kollarına mı el atacak hep beraber göreceğiz. Son olarak, Cole'un attığı, futbol sahalarında görülebilecek en organize gollerden biri ile yazıyı noktalayalım. İşte Cole&Yorke ortaklığının Manchester'ın Barcelona ile yaptığı Şampiyonlar Ligi maçında ortaya çıkardığı, en muhteşem ürünlerinden biri:


Cole and Yorke Vs Barcelona - Watch a funny movie here

Hiç yorum yok: