7 Kasım 2008

Evinde Panter Kesilen Takım - FC Luch Energiya Vladivostok

Konu Rusya Ligi'nden açılmışken, değinilmesi gereken başka bir hikaye daha var. Coğrafya gereği, ancak Rusya'da olabilecek bir durumdan bahsedeceğim. Malum, Rusya dünyanın en büyük ülkesi. Adamlarda 17,075,400 km² toprak var. Türkiye'nin yaklaşık 20 katı büyüklüğünde. Bu ülkenin batısından doğusuna bir uçak yolculuğu 12 saat sürebiliyor. Bir de uçaktan indiğinizde saat farkından dolayı yaşadığınız aptallığı göz önünde bulundurursak, kendinize gelmeniz belki de günler alabiliyor.

Normal seyahatlerde pek sorun yaratmayacak bir ayrıntı bu. Ama konu futbol olduğu zaman, dağlar kadar fark yaratıyor. FC Luch Energiya Vladivostok takımı, haritadan da görülebileceği üzere, ülkenin en doğusunda yer alıyor. Bu konumu, ligdeki diğer bütüm takımlar için burayı ligin en zor deplasmanı haline geliyor. Yapılan uzun uçak yolculuğundan sonra, saat farkını da ekleyince, deplasman takımının etkinliği iyiden iyiye azalıyor.
Tabii ki bu durumun tersi de Vladivostok takımı için geçerli. Bütün deplasman maçlarında bütün Rusya'yı doğudan batıya kat etmek zorunda olan takımın oyuncuları, deplasmanda varlık gösteremiyor. 'Deplasmana gitmek' tabiri bambaşka şeyler ifade ediyor onlar için. Geçen sene deplasmanda 15 maçta aldıkları 6 puan, bunun beraberinde -23 averaj birçok şeyi anlatıyor. Bu kötü deplasman tablosuna rağmen, evindeki maçta 26 puan toplayarak ligde kalmayı başarmışlardı.


Bu sezon da durum farklı değil. Bitime 3 maç kala, deplasmanda 6, kendi evinde 14 puan toplamayı başaran 'Asya' ekibi, bu sene de ligde kalmakta zorluk çekecek gibi görünüyor.
Futbolda sadece form durumu, oyuncu kalitesi ve başkanın cömertliğinin önemli olmadığının en önemli örneklerinden biri bu takım. Coğrafyanın futbolla kesiştiği başka bir nokta olan Bolivya'nın La Paz kentini de başka bir yazıda inceleyeceğim.
Son 3 maçta, FC Luch Energiya Vladivostok'a şans diliyorum. Özellikle deplasman maçlarına...

Hiç yorum yok: