4 Aralık 2008

Piero

Lig TV'nin aşağı yukarı 1.5 sezondur kullanmaya başladığı bir teknoloji var: Piero. Bu "Piero" denen sistem, kameradan alınan görüntülerin bilgisayar ortamına aktarılmasından sonra, bilgisayarın pozisyon üstünde yaptığı hesaplara dayanarak verilen tahminler üzerine kurulu. Özellikle Maraton programının öncülüğüyle bu Piero'ya kamuoyunda öyle bir güven oluştu ki, Piero hazretlerinin 0.8 cm gol dediği bir uygulamayı ertesi gün gazetelerde mutlak doğru olarak görebilmek mümkün. Peki, bu Piero'nun verdiği kararlar mutlak doğru kararlar mıdır? Bunun hakkında Piero teknolojisini ilk kullanan kurum olan BBC yetkilileri ile Metin Sipahioğlu'nun yaptığı röportaj, birçok şeyi açıklıyor:

"İlk sorum şuydu: Piero’nun verdiği veriler, yüzde yüz doğru ve kesin veriler midir ?

BBC yetkilisi: PİERO hiç bir zaman için kesin veriler veremez. PİERO, kameralar tarafından alınan verilerin , bilgisayar ortamında birleştirilmesiyle 3D bir tahmin modellemesi yapar, ve bu tahmin modellemesinden yola çıkarak pozisyonları yorumlar ..

Ben: Kameralar dediniz, PİERO için kaç kamera gerekir ?

BBC yetkilisi: Kameraların asla bir sınırı olamaz. Minimum 1 kamera ile PİERO yapılır, kamera sayıları ve farklı açılardan alınan veriler arttıkça , 3D modellemesi tahmininin gerçeğe yakınlığı artar. Ne kadar çok kamera olursa PİERO o kadar iyi sonuç verir.

Ben: PİERO için özel bir kamera mı vardır, yoksa kameraların özellikleri değil, sayıları ve farklı açıdan olmaları mı tek etkendir ?

BBC yetkilisi: BBC SPORT olarak PİERO’lar için özel kameralar ile çalışıyoruz. Ancak normal kameralar ile de PİERO tahminleri yapılabilir. PİERO için özel kameralar ile yapılan çekimlerde ise tahmin ve modelleme gerçeğe daha yakın olur.

Ben: PİERO’yu en çok hangi spor dallarında ve ne tür analizlere ulaşmak için kullanıyorsunuz ?

BBC yetkilisi: BBC SPORT olarak PİERO’yu şu ana kadar futbol ve rugby sporlarında kullandık. Önümüzdeki yıllarda diğer spor alanlarında da PİERO’yu kullanmayı planlıyoruz.

Ben: Peki ne tür analizler almakta kullanıyorsunuz ?

BBC yetkilisi: PİERO bize pozisyonların olduğu alanlarla ilgili çok daha detaylı bilgi sunuyor. Pozisyonlara oyuncuların gözlerinden ve bakış açılarından bakabiliyoruz. Oyuncuların her birini, maç süresince sahanın her tarafında takip edebiliyoruz. Özellikle rugby’de takımların ofansif ve defansif taktiklerine, oyun setlerine PİERO ile çok daha detaylı analizler getirebiliyoruz.

Ben: 1966 yılındaki Dünya Kupası finalinde İngiltere-Almanya maçında atılan tartışmalı golü PİERO’ya verdiniz mi ?

BBC yetkilisi: Hayır bunu yapmadık, zaten bu görüntüyü PİERO’ya verirsek doğru bir sonuç alamayız. Çok az kamera ile, çok az açıdan görüntüsü olan bir pozisyonun modellemesinde bilgisayarın yapacağı tahmin doğru sonucu veremez.

Ben: PİERO teknolojisini daha geliştirmeyi düşünüyor musunuz, ne gibi yenilikler planlıyorsunuz ?

BBC yetkilisi: Iview adında bir projemiz var. Bu proje bittiği zaman yaptığımız sanal modellemelerdeki, sanal kameraların hareket sınırları artacak ve daha iyi sonuçlar alacağız.

Ben: Teşekkür ederim vaktinizi ayırdığınız için, iyi günler.

BBC yetkilisi: Başarılar dilerim. (Üniversite bitirme tezimi PİERO konusunda yaptığımı ve bir kaç sorum olduğunu söyleyerek görüşmeye başlamıştım.) "

Gördüğünüz gibi, bu röportajla da anlaşılacağı üzere, Piero'nun verdiği kararlar kesin doğru diye bir şey yok. Özellikle birkaç gün önce 1991 yılında Şifo Mehmet'in çizgiyi geçip geçmediği hala tartışılan topun Piero tarafından gol ilan edilmesi, spor kamuoyunda geniş yer almıştı. Bu röportajla birlikte anlıyoruz ki, o açıdan öyle bir pozisyonun bilgisayar yardımıyla da olsa tespit edilmesi, oldukça zor.
Bundan sonra, Maraton'da yer alan 'Pierolu' yorumlara önyargıyla bakmak gerekecek. Kimin kaç metrelik bir deparla golü attığını, topun kaç km hızla gittiğini öğrenmek için güzel bir sistem olsa da, henüz kritik kararların kesin olarak sonuca bağlanacağı bir teknoloji değil bu Piero. Zaten o kadar kesin bir teknolojiye ulaşıldığı anda, yeşil sahalara hakemlerin işini kolaylaştıracak şekilde uyarlanacaktır. Şimdilik hakemlerin içi rahat olsun, hiçbir hataları hala kesin olarak kanıtlanamayacak!

2 yorum:

İlker Yılmaz dedi ki...

yıllar önce maraton show tv de iken bu piero muhabbeti vardı. hatta atv'de kullanıyordu. bir pozisyonda kalecinin topu ceza sahası çizgisi içinde mi tuttu, yoksa dışında mı ilgili bir piero yapıldı her iki kanalda. birinde kaleci topu içeride, diğerinde ise dışarıda tutmuştu. sonradan kaldırdılar bu uygulamayı. şimdi yine çıktı piero nedense.

önyargı dedi ki...

evet hatırladım bu olayı. piero'ya karşı değilim ben, ama bu kadar kesin bir otorite olarak görülmesine karşıyım. daha birkaç gün önce ahmet çakar'ın meşhur kararı piero'ya aktarıldı, ve kararın doğru olduğu kesinleşti (!). yok böyle bir şey.