13 Eylül 2008

rahat uyu taçsız kral


aslında başka bir yazıyı yetiştirmeye çalışırken çıktı bu yazının fikri. öyle ya, gönülden bağlı olduğum takımın bir numaralı oyuncunun ölüm yıldönümüydü bugün; adına şiirler yazılan, besteler yapılan taçsız kralımız metin oktay'ın 17. ölüm yıldönümü.

15 yaşında futbola başladığı damlacık kulübündeyken bile kişiliğiyle dikkat çeken, tabiri caizse 7sinde neyse 70inde o olan, değişmeyen bir efendilikle futbol hayatını sonlandırmış, diğer takım taraftarlarının bile gönlünü kazanabilmiş bir efsaneydi o. jübilesinde kendi isteğiyle can bartu ile forma değiştirerek fenerbahçe forması giyecek kadar da alçakgönüllülü, kendisine faul yapıldığında gözlerini kapatıp "kinlenmek ve karşılık vermekten korktum" diyecek kadar centilmen, 5-0'lık fb galibiyeti sonrası attığı 4 gole rağmen soyunma odasında başı elleri arasında "umarım şımarmam." diye kara kara düşünecek kadar tevazu sahibidir...

herşeyin üstünde, o bizi galatasaray'a daha bir bağlayabilecek kadar yetenekli bir futbolcuydu. maç başına 1.6'lık gol rekorunun hala kırılamaması değildir onu taçsız kral yapan...o "gönüllerin kralı"ydı, buydu tacını takamamasının nedeni.

diğer kulüp taraftarlarının bütün sevgisini göğsünde yumuşatıp yere indiren fakat "bence, galatasaraylılık din gibi mezhep gibi yerleşmiş köklü bir inançtır. galatasaray'ı işte bunun için tercih eder ve galatasaraylılığım'la her zaman gurur duyarım" gibi baba bir sözü galatasaray sevdalılarının kalbinin orta yerine mıh gibi çakmayı bilen, kulübüne bu derece bağlı bir adamdır.

bu konuyu rahmetliden iki anekdotla açalım :

metin oktay, fenerbahçeli şükrü’nün düğününe gider. Zamanın fenerbahçe başkanı müslim bağcılar, düğüne yalnız başına gelen metin oktay’ın önüne boş bir mukavele koyar ve “Şunu imzala, sana servetimin yarısını vereyim” der. kral’ın cevabı kısa ve bugün üzerinde tartışılan bazı konulara bile cevap niteliğinde olur: sağol baba, ama bizi sevenlere ihanet etmeyelim!..

metin oktay, benzer bir teklifi de izmirspor’dan alır. Bu transferin gerçekleşmesini isteyen eşi, “ben mi, galatasaray mı?” diye sorar. metin oktay, “ben zaten galatasaray’la evliyim” diyerek yüzüğünü çıkarır.



10 Haziran 1959'da Fenerbahçe ile oynanan Türkiye ligi finalinin ilk maçının 37. dakikasında rakip kaleye attığı ünlü ağları yırtan gol.






2 şubat 1936 - ...

"taçsız kral metin oktay
tek aşkıydı galatasaray

senin gibi efsaneyi

unutur mu bu taraftar
"


yüce hatırası önünde saygıyla eğildiğim taçsız kral'ımıza blogumuzdaki ilk yazımı ithaf etmek benim için büyük onurdu.

rahat uyu taçsız kral!

Hiç yorum yok: