29 Ağustos 2008

Manchester United - Zenit St. Petersburg


Kağıt üzerinde Avrupa'nın en büyüğünü belirlese de, gerçekte fazla umursanmayan bir maçtır Süper Kupa finali. Monaco'nun II. Louis Stadı'nda oynanır, kupayı kazanan +1 olarak ekler müzesine, ve normal sezona başlar. Fakat sembolik bir anlamı vardır Süper Kupa'nın futbol severler için. Bu maç, Avrupa'da futbolun başladığının simgesidir, denize düşen karpuz kabuğudur. 2008-2009'da ise, Avrupa'da sezon Manchester United - Zenit St. Petersburg maçıyla açılıyor.
Kupanın geçmişine bir göz atmak gerekirse, iki sezondur bu maç için Monaco'ya gelen Sevilla takımı, bu sezon maçı evinden izleyecek. 2006 ve 2007 seonunun UEFA şampiyonu Sevilla, 2006'da aynı zamanda Süper Kupa'nın da sahibi olmuştu. Geçen sezon tam bu maçın öncesinde Antonio Puerta'nın ölümüyle sarsılan Sevilla, kupayı Milan'a kaptırmıştı, hatırlayacaksınız Milanlı oyuncular da kupayı Puerta'ya armağan etmişti. Ayrıca 2000'de bir Türk takımı, Galatasaray, Real Madrid'i 2-1 yenerek Süüper Kupa'nın sahibi olmuştu. Bugün ise, Rus ve İngiliz temsilcileri bu kupa için ter dökecek. İki takımın buraya kadar nasıl geldiklerini kısaca hatırlayalım.
Zenit St. Petersburg, Euro 2008 ile tüm futbol dünyasına adını duyuran Arshavin'in liderliğinde, UEFA Kupası'nda Bayern Münih'i, ardından da Glasgow Rangers'ı saf dışı bırakarak kupaya uzandı. Sezon başında bu kupanın favorileri arasında gösterilmeyen Zenit, Bayern Münih'e Rusya'da 5 atarak büyük bir sansasyon yaratmıştı.
Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Manchester United ise, sezon başından beri istikrarlı bir tablo çizerek, hem ligde hem Avrupa'da kupa kaldırarak duble yaptı. Zorlu Barcelona eşleşmesinden alnının akıyla çıktıktan sonra finalde Chelsea ile karşılaşan Kırmızı Şeytanlar, oldukça duygusal anlara sahne olan penaltı atışları sonrasında kupayı 9 yıl aradan sonra müzesine götürdü.
Fakat bugün iki takımın da durumu gerek sakatlıklar gerekse de formsuzluklar yüzünden Mayıs'ta olduğu kadar iyi değil.

Zenit St. Petersburg'un yıldızı Arshavin, adeta klüpte zorla tutuldu, Avrupa'ya gitmesine izin verilmedi. Bunun sonucunda da her istediği transferi gerçekleştiremeyen oyuncu gibi formunda büyük bir düşüş yaşanıyor. Bu form düşüklüğünün tüm takıma yansıdığını da belirtmek gerekiyor.Manchester United'da ise geçen sezon insanüstü bir performans sergileyen Cristiano Ronaldo, bu maçta sakatlığı nedeniyle oynayamayacak. Ligde 2 maçta 4 puan toplayıp sadece 2 gol atabilen United'ın Ronaldo'nun eksikliğini hissettiği kesin.
Kısacası, eksiklikler ve formsuzlukların yanına, bir de kupanın ciddiye alınmadığı gerçeğini ekleyince, seyir zevki yüksek bir maç beklemiyorum. Fakat çıktığı her maçta favori olabilecek potansiyele sahip United'ın, tecrübesini de yanına katarak maçı kazanacağını ve kupayı müzesine götüreceğini tahmin ediyorum.

Hiç yorum yok: