15 Eylül 2010

Rio’ya Sevinirken Valencia’dan Olmak

Rio Ferdinand, dünya futbolunun son yıllarda gördüğü en iyi savunma oyuncusu ya da başka bir deyişle sahanın içinde yürüyen bir kuğu adeta. 2003 yılında "Ev taşıyordum, işim vardı" diyerek doping testine katılmayan ve federasyon tarafından uzun süreli bir cezaya çarptırılan Ferdinand, o sezonu bir kenara bırakarsak United formasıyla her sezon en az 40 maça çıkan bir oyuncuydu. Ferguson’un rotasyonu ona pek işlemezdi çünkü o olmadığı zaman savunmanın dengesi tamamen bozulur, şu an dünyanın en iyi defans oyuncusu olduğuna inandığım Nemanja Vidic bile Riosuz olduğunda sıradan bir oyuncuya dönüşürdü. Gel gelelim geçen sezon sakatlıkların bir türlü yakasını bırakmaması sonucu takımla yalnızca 21 maça çıkabildi. Sezon sonu sakatlık problemlerini aşan ve Dünya kupası kadrosunda takım kaptanı olarak yer alacak olan Ferdinand Güney Afrika’daki ilk antremanda sakatlanarak kupaya katılamazken, onun yokluğunda İngiltere savunması büyük sıkıntılar yaşadı. Onun yerine oynayacak olan isim King’in de sakatlığıyla forma Upson’a kalınca İngiltere’nin Almanya karşısında uğradığı 4-1'lik hezimet kupaya erken veda etmelerine yol açtı. 5 ayı aşkın bir süre sonra dün Rangers’la oynanan ve Fletcher-Rooney ikilisi dışında yedek kadronun şans bulduğu maçla formasına kavuşan Ferdinand’ın bu sezonki performansı en büyük merak konularımızndan biri, 32 yaşındaki oyuncunun bu düzeyde son 2-3 senesi olduğunu düşünürsek uzun bir süre daha sakatlık problemi yaşamaması gerekiyor yoksa durum bir daha toparlanamaycak seviyeye gelebilir. Ben Ferguson’un önümüzdeki sene Vidic’in yanına pahalı ve isimli bir partner bulacağını sanıyorum zira ne Evans ne de Smalling’in Sir’i tatmin etmediği kanaatindeyim.

Rio Ferdinand’ın takıma katılışına sevinirken dün Rangers maçında yaşanan talihsiz olay ise taraflı tarafsız herkesi hüzne boğdu. Maçın sonlarına doğru Broadfoot’un müdahelesiyle yerde kalan Antonio Valencia yaklaşık 5 dakika sahada acı içinde kıvrandıktan sonra oksijen verilerek dışarıya alındı. Alan Smith’in 2006’daki bilek sakatlığından sonra yaşadığı sıkıntılar hepimiz aklında ve Valencia’nın sol bileği görüntünün tekrarı verilmeyecek kadar kötü durumda. Sezonun geri kalanın oynamayacak olan Valencia, takım için de büyük bir kayıp.
Zaten kısıtlı bir kadroya sahip olan Sir Alex Ferguson, Valencia’nın da olmayışıyla kanatlarda problem yaşayacak gibi. Giggs’in yaşı itibariyle rotasyona girme gerekliliği Nani’nin üzerinde zaten mevcut bulunan yükü çok daha fazla artıracaktır bu durumda. Park’ın da Ferguson’un istediği tarz bir kanat oyuncusu olmadığı daha çok zor maçlarda takım direncini arttırmak için kullanıldığı düşünüldüğünde geriye bir tek Obertan kalıyor ki onun da gerekli fiziksel gücü bir türlü kazanamaması ancak maçlarının son yarım saatlerinde faydalanabilinmesi sağlıyor. Ferguson’un artık şu saatten sonra yatıp kalkıp Nani’nin başına bir şey gelmemesi için dua etmekten başka yapabilecek bir şeyi yok. Geçen sezon Owen ve Rooney’nin sakatlık yaşadığı dönemde forvettte bir tek Berbatov’a kalınmasına rağmen bu dar kadroyu göremeyen ya da görmezden gelen Ferguson, sezon başında tüm takım sağlıklıyken yaptığı kadro yeterli açıklamalarıyla bizi şaşırttı. Onun gibi öke bir hocanın sezon içi sakatlıkları hesaba katmadan kadro oluşturması gerçekten anlam verilemeyecek bir hareket. Yine de bize çok da laf düşmez, Sir gelir CL-PL dublesi yapar o bütün yorumlar...

Hiç yorum yok: