8 Ocak 2009

Altay - Galatasaray ( Fortis Türkiye Kupası )

Liglere verilen arada futbola olan hasretimizi gidermemiz için bir fırsat olan Fortis Türkiye Kupası maçlarının oynandığı bu günlerde Galatasaray Altay’a konuk oldu. Beklenildiği gibi karşılaşma hareketli başladı. Altay ligde ofansif futbol oynamayı tercih eden bir takım olmasına rağmen bu maça defansif bir anlayışla çıktı ve zaman zaman kontra ataklarla gol aradı. Bu kontrataklarda Servet ve Meira gibi tecrübeli savunma oyuncularının geriye mi koşacaklarını yoksa rakibi mi marke edeceklerini bilememeleri Altay hücumcularına kolaylık sağladı ve yine böyle bir pozisyon da Yasin’in güzel ortasında Meira’nın bakışları arasında tecrübeli golcü Şehmuz şık bir voleyle takımını 1-0 öne geçirdi. Golden sonra Galatasaray biraz bocalar gibi görünse de ilk yarının son 15 dakikasında Altay yarı sahasında baskıyı kurdu.
Galatasaray’ın pozisyonlarının gole çevrilememesinde genç kaleci Gökhan Değirmenci’nin başarılı müdahalelerinin etkisi oldukça fazlaydı.

2.Yarıda Galatasaray maça kaldığı yerden devam etti ve adeta tek kale oynadı. Altay’ın maça tutunmasının tek sebebi 20 yaşındaki kalecileri Gökhan’ın tek kelimeyle mükemmel olan oyunuydu. Buna rağmen Galatasaray maç boyunca beklediği beraberlik şansını Baros’un yerde kalmasıyla kazanılan penaltı ile buldu ancak Gökhan, Baros’un penaltısına da izin vermedi. Penaltının kaçmasına rağmen oyunu bırakmayan Galatasaray Ayhan’ın ortasında Ümit Karan’ın yerine oyuna giren Yaser’in zamanlama ve estetik açısından son derece iyi olan kafa vuruşuyla 1-1 beraberliği yakaladı. Bu golün hemen ardından bir kontrayla Altay defansını eksik yakalayan Galatasaray Arda’nın ara pasında topla buluşan Baros’un kaleciyi geçerek topu ağlarda göndermesiyle öne geçti.Galatasaray bu maçta alınan 2-1 lik galibiyetle puanını 7'ye yükseltti.

Maça genel olarak baktığımızda Galatasaray tek kale oynadı diyebiliriz ancak Altay savunmasının özellikle de 20 yaşındaki kaleci Gökhan’ın mükemmel oyunu saygıya değerdi. Gökhan bu maçta Feyyaz Hoca’nın ona verdiği şansı iyi değerlendirdi ve gelecek vadeden bir kaleci olduğunu gösterdi. Türk Futbolunun kaleci sıkıntısı çektiği bu dönemde Gökhan gibi yeteneklerin üzerinde durulması gerektiğini ve durulduğunda neler olabileceğinin sinyallerini bize verdi.

Galatasaray adına bu maçta defansın göbeğindeki oyuncular Servet ve Meira kendilerine pek fazla iş düşmemesine rağmen, kademe girişlerinde ve pozisyon almalarında oldukça fazla hata yaptılar. Meira’nın, topu oyuna sokarken oldukça başarılı olmasına rağmen, geçtiğimiz maçlarda da olduğu gibi bu maçta da savunmada yaptığı hatalar yenilir yutulur cinsten değildi. Ofansif açıdan ise Galatasaray Türkiye Liglerinin en yaratıcı futbolunu oynayan takım olduğunu bir kez daha gösterdi. Ancak Ümit Karan basında çıkan dedikodulardan mıdır bilinmez aylardır süren formsuz oyununu bu maçada ortaya koydu. Arda, Ayhan, Baros ve zaman zaman gereksiz şutları olsa da Barış Galatasaray'da etkili olan oyunculardı. Yaser’in de sonradan oyuna girerek skoru 1-1'e getiren golü atması da onun adına artı bir puandı.

Hiç yorum yok: