11 Haziran 2009

Yeniden Los Galacticos?

2008/2009 sezonu öncesi transfer dönemini hatırlayın. Son gün gerçekleşen Berbatov ve Robinho transferleri olmasa, 20 milyon Euro'nun üstünde bir bonservis bedeli ödenmeyecekti hiçbir futbolcuya. Aslında ekonomik kriz göz önüne alındığında bu seneki transfer döneminin çok daha durgun geçeceği tahmin edilebilirdi, ama bütün bu tahminleri boşa çıkaran bir adam tekrar Real Madrid'in başına geçti: Florentino Perez.
'Büyük Başkan', sezon içindeki Barcelona dominasyonunu unutturabilmek için erken başladı çalışmalarına. Daha Haziran ayının ortasına gelmemişken birçok futbolsevere göre Dünya'nın en iyi 5 futbolcusunun ikisini kadrosuna kattı. Kaka ve Cristiano Ronaldo önümüzdeki sene astronomik bedellerle Real Madrid forması giyecekler. Peki, 2003/2004 sezonundaki 'Los Galacticos'un başarısızlığının bu kadar net görülmüş olmasına rağmen, Perez neden hala böyle bir transfer politikası izliyor?
Bu sorunun yanıtını bulabilmek için o sezonki yıldızlar topluluğunu araştırarak işe başlamak lazım. 2003/2004 sezonunda, kadrosunda Figo, Beckham, Ronaldo, Zidane, Roberto Carlos gibi isimleri tek bir takımda toplamayı başarmıştı Real Madrid yönetimi. Peki, her biri yıldız olarak kabul edilen bu oyuncular, takıma nasıl gözle görülür bir başarı getirmemişti? Bana göre bu sorunun cevabı bu oyuncuların yaşlarında gizli. Zira Figo, Zidane ve Roberto Carlos 31, Beckham 29, Ronaldo 27 yaşındaydı o sıralar. Kadrodaki diğer isimlerde de durum aynıydı. Sağ bek Michel Salgado 28, Guti ise 27 yaşındaydı.

Yani, o sezon Real Madrid kadrosunun yaş ortalamasını iyimser bir tahminle 28-29 civarı olarak belirleyelim (merak edenler için fotoğraftaki beşlinin o anki yaş ortalaması 29), ve bu sezonki transfleri inceleyelim:
93 milyon euroluk rekor transfer Cristiano Ronaldo, 24 yaşında. Bir diğer bomba isim Kaka ise, 2003/2004'ün takımının neredeyse en genç oyuncuyla yaşıt, 27 yaşında. Eğer gelirlerse, ki gelmeleri oldukça yüksek ihtimal David Villa 27, Ribery ise 26 yaşında. Bu oyuncuların yanına 28'lik Casillas ve 21'lik Marcelo gibi isimleri de eklediğimizde, gelecek sezon sahada göreceğimiz Real Madrid'in yaş ortalamasının, 2003/2004 sezonuna kıyasla 2-3 yaş azalacağını söylemek mümkün. İlk 11'deki en yaşlı ismin ise (şimdilik) 31 yaşındaki Raul olacağını söylemeliyiz. Ki Raul, görünürde 2009/2010 kadrosunun tek 30 üstü oyuncusu olacağa benziyor.
İşte tüm bu istatistiklere bakıldığında, bu sezon kurulmak istenen kadronun, ilk Los Galacticos'un basit bir kopyası olmayacağı anlaşılıyor. Korkarım ki 2009/2010 sezonunda izleyeceğimiz Real Madrid, bireysel anlamda futbol tarihinin en iyi takımı olmak üzere. (Ribery, Villa ve defansa kaliteli bir takviye daha gerçekleşirse) İşte ancak bu takımı izledikten sonra, 'Los Galacticos' prototipinin başarılı olup olmayacağına karar verebiliriz. Bütün futbolseverler dört gözle beklemeli, dünyanın en 'iyi' takımı, Real Madrid, 2009/2010 sezonunda patlamaya hazırlanıyor...

Hiç yorum yok: