4 Haziran 2009

Yeni Gelenler

Bu sene Avrupa'nın önde gelen liglerinde birçok prestijli takım lige veda etti. Newcastle United, Real Betis ve Torino ilk akla gelenler arasında. Bu takımların yerini doldurmak için alt ligden gelenler de bir o kadar şaşırtıcı. Uzun süredir en üst düzeyde mücadele etmemiş takımlar çoğunlıukta. Bu takımlara kısaca göz atalım:
İngiltere Premier Lig'de Newcastle ve Boro'nun düşüşü sene başında kimse tarafından tahmin edilmiyordu. Özellikle Newcastle gibi kadro kalitesi üst düzey bir takımın seneye Championship'te mücadele edecek olması üzüntü verici. Championship'ten gelecek takımlara baktığımızda ise, özellikle bir takımın adına çok yabancı olduğumuzu görüyoruz. Wolverhampton ve Birmingham ile beraber Premier Lig'e yükselmeyi başaran üçüncü takım, Burnley oldu. Böylece Burnley 33 yıl aradan sonra en üst düzey seviyeye dönmeyi başardı. Özellikle İngiltere Ligi gibi gelen takımların çoğunun ertesi sezon küme düştüğü bir ligde seneye tutunabilmeleri imkansıza yakın görünüyor, fakat yine de Burnley taraftarları 2009/2010 sezonunun tadını çıkartacaktır.

Fransa'da ise çok daha ilginç bir tablo var karşımızda. 2009/2010 sezonunda Ligue 1'de oynamaya hak kazanan üç takımdan biri olan Boulogne, bunu 111 yıllık tarihinde ilk kez başarıyor. Bu inanılmaz başarı şimdilik göze çok hoş görünüyor, fakat tarihinde ilk kez en üst lige çıkmış bir takım, vizyonunda köklü değişiklikler yapmazsa, maalesef bir asansör takımı olmaktan kurtulamaz. Bakalım Boulogne Ligue 1'i hakettiğini cümle aleme gösterebilecek mi?

İspanya'da ise 2. lig henüz sonuçlanmasa da, üst lige çıkmayı garantileyen bir kulüp var: Xerez. Bu takım da 62 yıllık tarihi boyunca ilk kez La Liga'da mücadele etme şansı yakalayacak. Bu sezon televizyondan hayranlıkla izledikleri Barcelona'ya karşı mücadele edecekler 2009/2010 sezonunda. Yine La Liga'daki ömürlerinin çok uzun olacağını tahmin etmesem de, onlar adına unutulmayacak bir sezon olacak. Kimbilir, belki güç bela ligde kalıp, La Liga keyfini bir sene daha yaşayabilirler.

İşte bu yukarıda bahsettiğimiz üç takım, uzun sürelerden sonra en üst seviyede mücadele edecek. Bakalım o seviyeyi hak ettiklerini kanıtlayabilecekler mi, yoksa birçok takım gibi bir senede silinip tekrar eski yerlerine mi dönecekler...

1 yorum:

cingibi dedi ki...

haber budur yarın gazeteler bu haberi senden alıp yazmazsa bende hiç bişey bilmiyorum