10 Temmuz 2009

Jérémy Mathieu

Tatil nedeniyle uzun süredir yazamıyoruz. Üzerinden bu kadar zaman geçmişken ve herkes haklarında bir şeyler karalamışken gidip de Ronaldo-Kaka-Benzema transferleriyle ilgili bir şeyler yazmanın pek ilgi çekici olacağını düşünmüyorum. Bu nedenle aslında bana göre çok önemli bir transfer olan ama medyada olsun bloglarda olsun hakkında hiçbir şeye rastlamadığım Mathieu transferiyle ilgili bir şeyler karalamak istedim.

Valencia'ya bakanlar Villa'nın ne yapıp yapmayacığıyla o kadar meşgul ki takımda olan diğer olaylara kimsenin aldırış ettiği yok. Son 3 sezondur yazın transfer dönemi başlar başlamaz İngiltere'nin 4 Büyükleri ile Real-Barça kıskacından bir türlü kurtulamayan adam oldu Villa. 3 senedir ha gitti ha gidecek ama bir türlü gerçekleşmiyor transferi. Bu kadar başarılı olmasına rağmen artık Valencia taraftarı da sıkıldı bu gitmek isteyip de gidememe işinden. Neyse biz asıl meseleye dönelim.
Transfer sezonunun en erken hamlelerinden biriydi, Jeremy Mathieu transferi. 97-05 arası sol beki emin ellerdeydi Valencia'nın. 32 yaşında Roma'dan alınan İtalyan sol bek Amedeo Carboni 40'ına kadar savunmuştu kanadını. Onun son seneleri de dahil bugüne kadar sol bek pozisyonunda bir türlü istediğini bulamadı Valencia. Carboni yerini kendisi gibi bir İtalyan'a Moretti'ye bırakmıştı. İtalya Milli Takımı seviyesine hiç bir zaman erişemeyen Moretti; kısıtlı yeteneğine karşın gücü ve pozisyon bilgisiyle kotarmayı başarmıştı 4 senedir bu görevini. Artık onun da görev süresi doldu gibi. Bunun sebebi Toulouse'dan bonservis bedelsiz kadroya katılan isim Jeremy Mathieu. 1,90 lık Fransız sol bek 26 yaşında biraz geç de olsa sonunda büyük bir lige atmaya başardı kendini. Toulouse karşı sempati besleyen ve sezon boyunca birçok maçını izleyen biri olarak bu transfer hakkında konuşmak da bize düştü. Uzun boyuyla hava toplarında etkili olan Mathieu frikik olsun korner olsun uzun mesafeden şutlarıyla olsun teknik beceri gerektiren konularda bir sol bekten istenenden çok daha fazlasını yapabilecek kapasiteye sahip. Teknik becerilerinin yanına gücünü ve soğukkanlığı kişiliğini de eklersek gerçekten müthiş bir sol bek olup da çıkıveriyor. Gerekirse futbol bilgisi sayesinde ön liberoda da yararlanılabilecek olan Jeremy, takım içinde ağırlığını hissettiren oyunculardan. Toulouse'nun iyi-kötü-iyi şeklinde geçen son 3 sezonunun küme düşmememe mücadelesi verileninde sakatlığı nedeniyle çok maç kaçırdığını ve takımdaki etkisini de hatırlatmak gerek. Mathieu; Evra, Abidal, Clichy gibi sol bekler yüzünden Milli Takım için pek adı geçmeyen bir oyuncu. Evra dışındaki diğer ikilinden daha iyi olduğunu düşünsem de bunu Domenech'e anlatmak için zaman kaybedecek değilim. Villa - Silva - Mata üçgeninde durum ne olur, Albiol'un yeri nasıl doldurulur bilmem ama Valencia'nın sol beki en azından 5-6 seneliğine emin ellerde. Tabii çıtayı daha yükseğe koymadıysa Mathieu...